Esküvő és gasztronómia? Melyek a fontos szempontok az esküvői torta kiválasztásával kapcsolatosan? Mit gondol erről Mérai Kata színésznő, a KataFakanala gasztro oldal vezetője és főkavarója?

Mérai Kata_anyakönyvvezető

Közismert, hogy mi magyarok szeretünk jókat enni, inni, kóstolgatni. Nyitottak vagyunk a nemzetközi konyha befogadására, és habzsoljuk a kulináris élvezeteket.

Az esküvői menü kiválasztásánál sincs ez másként, hiszen a lehetőségek tárháza igencsak széles gasztronómiai kínálatot nyújt!

Az esküvői párjaim sokszor kikérik a véleményemet az ESKÜVŐI MENÜ és a MENYASSZONYI TORTA kiválasztásával kapcsolatosan. Esküvőszervezőként, ceremóniamesterként nemcsak gasztronómiai, de szakmai hozzáértéssel adok tanácsot a házasulandóknak.

Mire érdemes odafigyelni és melyek a legfontosabb szempontok például az esküvői torta kiválasztásánál? 

Tipp, ötlet, TORTA KALAND MÉRAI KATÁVAL, aki nemcsak kiváló színésznő, de egy igazi gasztrokalandor is!

A KataFakanala közösségi gasztro oldalad lelkes követője vagyok, mert mindig találok újdonságot, kézzel fogható és megvalósítható kreatív ötleteket. Másfelől fontos számomra és az esküvői párjaimnak is, hogy mindig minőségi- és változatos alapanyagokkal kreatívan sütsz, főzöl.

Mérai Kata: Köszönöm, drága vagy! Valóban izgalmas kihívást jelent számomra a konyhában való keverés-kavarás!

Brill Esküvő: Az ESKÜVŐI TORTA kiválasztása, mindig komoly feladat általában az esküvői párjaimnak. Mit javasolsz a házasulandóknak, hogy mire figyeljenek oda a tökéletes menyasszonyi torta keresése közben?                                                               

Mérai Kata: A hirtelen elköteleződés előtt, mindenképpen javaslom, hogy minél több cukrászdát keressenek fel és kóstolgassanak bátran, úgy hogy ne derüljön ki, hogy esküvői tortát keresnek. Minél több cukrászdáról rendelkeznek kellő tapasztalattal, annál inkább kiderül, hogy az adott helyen mennyire frissek, íz gazdagok, krémesek és naprakészek a sütemények. Egyszóval mennyire tudnak azonosulni az ott megkóstolt tortavariációkkal, hiszen a legfontosabb, hogy rátaláljanak arra, amit igazán keresnek.   Egyszóval mennyire tudnak azonosulni az ott megkóstolt tortavariációkkal, hiszen a legfontosabb, hogy rátaláljanak arra, amit igazán keresnek.

Brill Esküvő: Gasztronómia vonatkozásában is, eléggé ínyencnek ismertelek meg, aki bátran ötvözi a fűszereket és a minőségi alapanyagokat. Milyen típusú és ízesítésű torta leginkább a kedvedre való?

Mérai Kata: Szeretem a könnyű és fanyar ízeket. Szívesenkeverek és kanalazok mousse típusú krémeket, kedvelem a gyümölcsös, főleg a málnás, citromos, cseresznyés, levendulás ízvilágú könnyű joghurtos megoldásokat.

Brill Esküvő: Az esküvői torták vonatkozásában, de bármilyen alkalmi torta elkészítése során a minőségi alapanyagok és az íz összetétel mellett meghatározó szempont a látvány és a dekoráció. Többször láttam a KataFakanala gasztronómiai oldaladon, hogy elképesztő torta remekműveket alkotsz, mint például a káprázatos születésnapi zongora vagy a Tini Nindzsa tortád. Hogyan jött az ötlet, hogy ilyen cukrászművet alkoss?

Mérai Kata: Egyik kedves barátnőm, akik már számos tortámból falatozott, előállt azzal az ötlettel, hogy Gallai Péter zenészbarátomnak a 60. születésnapjára készítsek körülbelül 60 szeletes meglepetés tortát. Megtisztelő feladat sok-sok szeretetteljes bíbelődéssel a konyhában, így elvállaltam.

Mérai Kata_KataFakanala

Olyan volt ez, mint az egyszeri mondóka… Ez felkérte, ez Kitalálta, ez Megsütötte, ez Elvitte, Ez az iciri-piciri sok ember meg Mind Megette 🙂

Brill Esküvő: Milyen kreatív megoldásokat használsz? Melyek a fontos szempontok a dekoráció és a kivitelezés szempontjából?

Mérai Kata: Az egyediséget nehéz kitalálni, főleg a formatortáknál, akár hetekig is gondolkozik rajta az ember. Fontos, hogy a stilizált torta célba találjon annak, akinek készíted. Péter barátom foglakozásából adódóan jött a ZONGORA FORMATORTA ötletem, az egyedülálló aranyporos „GALLAI 6 ONE” marcipán táblácskával és Péter kedvenc trüffeles ízvilágával.

Dekoráció és ötlet? Mindig friss alapanyagokkal dolgozom. Persze megveheted előre a marcipánfigura, cukordekor, csokoládé, ostya dekorációt és sok időt megspórolsz vele, de én szeretek mindent saját kezűleg elkészíteni, és személyre szabottan kitalálni. Minden torta egyéni törődést igényel, melybe bele teszem szívem-lelkem, kreativitásom és tapasztalatom.

Brill Esküvő: Elképesztően pazar látványt nyújt az egyedülálló tortaalkotásod, melyet leginkább gyakorlott háziasszonyoknak ajánlanék. Szerintem nekem egy hónap is kevés lenne, hogy elkészítsem, negyed ennyire szép kivitelben. Neked, mennyi időt vesz igénybe, míg egy ilyen fantasztikus remekművet megalkotsz?

Mérai Kata: Általában két-három nap, de ebből egy napot töltök a dekorálással, melyet előre gondosan kitalálok és előkészítek.

Brill Esküvő: Mi az, amire érdemes odafigyelni egy alkalmi vagy esküvői torta elkészítésénél?

Mérai Kata: Sokan, azt hiszik, hogy egy esküvői vagy születésnapi torta könnyűnek tűnő, kalandos történet. Megnyugtatok mindenkit, ez nem így van, de megéri a fáradságot 🙂 Fontos szempontok? Hűűű, sok mindent felsorolhatnék. Összefoglalva:

  • friss és minőségi alapanyagok
  • személyre szabott, egyedi és stílusos dekoráció
  • kreativitás
  • szállíthatóság
  • strapabírás (érdemes tortatálcás megoldást választani, mivel egy minőségi tortának súlya van)
  • megfelelő mennyiségű idő J

Brill Esküvő: Valamelyik káprázatos tortád elkészítésével kapcsolatosan, elárulsz számunkra egy kulissza titkot?

Mérai Kata: A színfalak mögötti dolgok mindig a legérdekesebbek. 🙂  Fontos a tapasztalat, a merészség, és a kreativitás. Vegyük például az ehető arany ételport! A zongora torta végleges hangulatát a stilizált aranyfestés adta meg. Több cukrász ismerősömtől megkérdeztem, hogy ők mit javasolnának, mivel fessem a dekorálást. Az aranyport, általában ráfújják a frissen megöntött csoki lapra, aztán összetörik és így tovább, de számomra nem ebben a formában kellett.  Gondoltam, ha minimális tojásfehérjével kikeverem, nem nyúlhatok mellé. Bejött a megérzésem és végül frappáns megoldást találtam.

KataFakanala_Mérai Katalin

Brill Esküvő: Nemrég elindítottad a  oldalán a NYÁR legTUTIBB TORTÁJA versenyt. Kik jelentkezhetnek rá és mi a célja a nyereményjátéknak?

Mérai Kata: Bárki indulhat rajta, aki szeret keverni-kavarni, sütni-alkotni, szerepelni vagy csak inspirálja a játék és elmúlt 12 éves. A felhívás célja, hogy minél több embert arra buzdítsunk, hogy bátran kísérletezzen a konyhában, merjen alkotni és megismerkedni a csodálatosabbnál-csodálatosabb gasztronómiai ízekkel és praktikákkal. Mind emellett a szerencsés győztest meghívom egy közös kavarásra, sütésre, hogy egyedülálló receptjét közhírré tegyük a KataFakanala gasztro oldalamon át az éterbe!

Brill Esküvő: Szerencsére a nehezebb, kihívást jelentő, de az egyszerűbben kivitelezhető ételeket és gasztro tippeket is egyaránt megtalálhatjuk a KataFakanala közösségi oldaladon. Bővebb információk, aktualitások, kulissza titkok, nyereményjátékok, receptek, és az elkészítés titkait itt találod, klikk ide!

Sütési kalandra fel! 🙂

Képanyag forrás: KataFakanala; RTL Klub – Barátok közt