A nyár folyamán a KataFakanala és a Brill Esküvő közös gasztronómiai nyereményjátékot hirdetett, a NYÁR LEGTUTIBB TORTA ALKOTÁS felütéseivel.

Ki is a mi nyertesünk, aki együtt készíthette el a Chef Parade Culinary School falai között Mérai Katával a nyertes tortát?

Kevert, kavart, elkészítette, elküldte és megnyerte a játékot az elegáns fehér színekben pompázó süteményével, egy nagycsaládos anyuka, aki csodákra képes, R: Fonyó Barbara!

Brill Esküvő_esküvőszervezés_Mérai Kata_KataFakanala

Brill Esküvő: Miért éppen ez a torta nyerte el a háromtagú zsűri tetszését, kérdeztem Mérai Kata gasztronómiai kalandort.

KataFakanala, Mérai Kata: Rengeteg torta érkezett, és bevallom bármelyik megállta a helyét. Voltak igazi házi csodák és komoly cukrászati remekművek. Több szempont alapján igyekeztünk kiválasztani a végül kiemelt tortát. Olyan tortát kerestünk, ami igazán üdítő, gyors, látványos és hangulatában mégis exkluzív. Fontos volt , a gyerekszáj 🙂 a nálunk kéznél levő gyerekek, pedig egybehangzóan az üdítő citromos ízesítésű édesség mellet döntöttek. Az már csak “hab a tortán”, ha fogalmazhatok ilyen stílusosan :-), hogy éppen egy olyan KAVARÓGÉPRE esett a választás, aki maga is számtalan gyereket igyekszik kiszolgálni és kordában tartani.”

Brill Esküvő: Milyen volt számodra a találkozás és együtt keverés-kavarás Barbarával?

Mérai Kata: Szerintem ez mindent kifejez, amit gondolok „Találkozásom az alázattal”

Örültem a Barbarával való találkozásnak, mert mindig is lenyűgöztek azokat az embereket, akik ilyen szinten alá tudják rendelni magukat a családjuknak. Furcsa alázat ez a részéről, hiszen kevesen tudják róla, hogy komoly karriert futhatott volna be, hiszen több diplomával is rendelkezik, külpolitikai újságíró volt az MTI kötelékében és ráadásul angolul is publikál. Barbara mégis elmondhatja magáról, hogy ebben az egészben megtalálta a saját boldogságát, férje és gyermekei oldalán! Tisztelem mindezért!

Brill Esküvő: Mit is lehet tudni a tortaalkotó hölgyről, a nagycsaládos Barbaráról, aki egy igazán különleges és kedves nő? Aki a torta közös forgatására széles mosollyal és izgatottan érkezett hozzánk?

Fonyó Barbara: Budapesten élek a férjemmel és öt gyerekünkkel. Eredeti végzettségemet tekintve történész-egyiptológus vagyok, de külpolitikai újságíróként is dolgoztam. Egy évvel ezelőtt blogot (http://momwithfive.com) kezdtem írni, és azóta megváltozott minden. Természetesen továbbra is főállású édesanya vagyok, de az írás a szenvedélyem, szeretek kertészkedni az erkélyemen (bár mellettem még a művirágok is kipusztulnak), de az idén volt saját termesztésű paradicsomom és fűszernövényeim. Szeptember 1-jével meghirdettem az otthoni menzareformot: a tízórait is én sütöm mostantól, és reggelire is házi müzli szelettel, hideg-meleg zabkásával készülök.

Brill Esküvő: Milyen gyakran szoktál sütni?

Fonyó Barbara: Mivel nagy létszámú család vagyunk, minden hónapra jut egy-egy születésnap, névnap – ebből kifolyólag havonta egy tortát biztosan sütök, készítek.

Mérai Kata és R. Fonyó Barbara_Brill Esküvő

Brill Esküvő: Honnan veszed a recepteket, ötleteket?

Fonyó Barbara: A receptek egy részét a nagymamám és édesanyám receptes könyvéből, de sokat bújom a netet ötletekért, gyorsan elkészíthető finomságokért, mert nálam az idő kincset ér. Mérai Kata oldaláról lestem el a kürtős kalács receptjét is, amit hamarosan szeretnék kipróbálni, de Jamie Oliver oldalát is követem, szeretem a tévés sorozatát is.

Brill Esküvő: Mióta vagy követője Mérai Kata, KataFakanala oldalának és miért?

Fonyó Barbara: Kb. fél éve csatlakoztam Kata oldalához. Egy ismerősöm ajánlotta a figyelmembe, hogy egyszerű, gyorsan kivitelezhető recepteket talált nála és a stílusa is közvetlen. És én pont az ilyen oldalakat szeretem.

Brill Esküvő: Miért jelentkeztél a nyár legtutibb torta megalkotására?

Fonyó Barbara: Próba, szerencse alapon jelentkeztem. A legnagyobb fiam szerint ez a torta a legjobb citromos édesség, amit valaha evett. Ezzel engem levett a lábamról és igazából veszíteni valóm nem volt a versenyen, csak nyerhettem az egészből.

Brill Esküvő: Kinek készítetted a nyertes tortát és mikor?

Fonyó Barbara: A nyertes tortát először a legnagyobb fiam 12. születésnapjára készítettem, imádja a citromot és nagyon régóta rágta már a fülemet egy igazi citromtortáért.

Brill Esküvő_KataFakanala, Mérai Kata és R. Fonyó Barbara torta kalandja

Brill Esküvő: Milyen alapanyagokat használsz a torta elkészítéséhez? Miért fontos ez számodra?

Fonyó Barbara: A nyertes torta egyik fő alkotóeleme a citrom. Nagyon odafigyelek, hogy olyan gyümölcsöt válasszak, aminek a felületét nem kezelték semmivel. Igyekszem elkerülni, a felesleges méreganyagokat. Mindig friss alapanyagokkal dolgozom, lehetőség szerint tartósítószer mentes termékeket választok.

Brill Esküvő: Kérlek, árulj el egy-két kulisszatitkot a citromtortáddal kapcsolatosan.

Fonyó Barbara: A legnehezebb része a torta szélét körülvevő piskóták talpra állítása. Ehhez nekem két gyerek négy keze kellett plusz a két sajátom. Ez egy türelemjáték, de idővel bele lehet jönni. A receptben eredetileg 3-3 zacskó habfixáló és zselatin fix szerepel. Legutóbb 4-4 zacskót használtam, ettől sűrűbb és tömörebb lett a krém, jobban vágható, jobban megtartja a formáját.

Mivel mindenki izgatottan várja R. Fonyó Barbara és Mérai Kata közös torta kavarását, ezért közkincsé tétetik az alkotás. Íme, a sziporkázóan jó hangulatú videó a forgatásról:

Ha ti is elkészítenétek szívesen ezt az egyszerű, ám nagyszerű CITROMTORTÁT, voilá a recept!

Hozzávalók:

  • 2×40 dkg babapiskóta (Spar saját márkás szerintem a tuti, mert az cukrozott és ez által jobban puhul) – maradni fog belőle, de jobb, ha több van, mint kevesebb
  • 7,5 dl tejszín
  • 7,5 dl tejföl
  • 18 evőkanál cukor
  • 1,5 zacskó vaníliás cukor
  • 2 (nagyméretű) citrom héja és leve
  • 3 zacskó habfixáló
  • 3 zacskó Dr Oetker Expressz zselatin fix (én az utolsó alkalommal már 4-4 zacskót használtam a két utolsó hozzávalóból: keményebb, formásabb lett a torta)

Elkészítés:

Keverjük ki a tejfölt a kétfajta cukorral. A tejszínhabot a habfixálóval és a zselatin fix-szel verjük kemény habbá. Mossuk meg és reszeljük le a citromok héját. Préseljük ki a citromok levét és a reszelt héjjal együtt adjuk a cukros tejfölhöz. Óvatos mozdulatokkal keverjük a tejszínhabot a tejfölös masszához. Készítsünk elő egy 26 cm-es kapcsos kerek sütőformát. Rakjuk körbe babapiskótákkal a sütőformát (nem egyszerű művelet, jó ha, van hozzá még másik két segítő kéz). A forma alját is rakjuk ki piskótákkal. Osszuk a krémet három részre, az első harmadot kenjük a forma aljában sorakozó piskótákra. Fedjük be a krémet babapiskótával. Jöhet a következő adag krém. Újabb adag babapiskótát helyezzünk el a második réteg krémen, majd simítsuk rá az utolsó adag citromos masszát. Minimum három órára tegyük hűtőbe a kész tortát, de még jobb, ha egész éjszakára ott hagyjuk.

Brill Esküvő, esküvőszervező_Antal Katalin

A felvétel tovább folytatódik, hiszen újabb kulissza titkokat leplezek le és beszélgetek olyan esküvői szolgáltatókkal, akik minőséget, kreativitást képviselnek magas fokon!

Köszönöm Mérai Katának, mint anyakönyvvezetőnek és a KataFakanala gasztro kalandorának a sziporkázó és kimagasló szakmaiságot, R. Fonyó Barbarának a torta alkotását, a Chef Paradenak, Csiszér Dórának a forgatási helyszín biztosítását és nem utolsó sorban Eugene Ladányinak a látványos felvételt!

Gratulálunk Barbara, jó étvágyat és üde gasztronómiai perceket mindenkinek!

♥    ♥    ♥    🙂  🙂  🙂    ♥    ♥    ♥