A polgári házasságkötés díjmentes 2016-ban?

Fontos információ mindenkinek! Sok tévhit és mendemonda kereng sajnos az interneten a polgári házasságkötéssel kapcsolatosan. Az emberek felületesen olvasnak el dolgokat, aztán saját posztot gyártanak belőle, de lényegében más tartalommal, ahogyan az igazság valójában van. Másrészt sok önkormányzat nem írja le pontosan az illetékfizetési kötelezettséget, díjakat. Úgyhogy nem is csodálom, hogy a rengeteg információ halmazban elvesznek a jegyespárok.

Polgári szertartás_Brill Esküvő

Ahhoz, hogy pontos információt kaphassatok Szigetmonostor anyakönyvvezetőjét, Szilágyi Szabinát kérdeztem meg, aki nemcsak elbűvölően kedves, tapasztalt, de szívhez szóló szertartást vezet anyakönyvvezetőként!

A polgári házasságkötés díjszabásáról a fontos tudnivalók

„A polgári házasságkötés illetékmentes, de az anyakönyvi eljárásról szóló törvény alapján a polgármesteri hivatalok kérhetnek a házasságkötésért szolgáltatási díjat a házasulandó pároktól! Az illeték az államot illeti meg, a díj pedig az önkormányzatot. Minden település saját rendeletében szabja meg a házasságkötés díjának összegét, így ez településenként eltér.

Például Szigetmonostoron a Polgármesteri Hivatalban a házasságkötés díjmentes, ha azonban külső helyszínen van a szertartás, abban az esetben 10.000 Ft. a házasságkötés díja. Díjmentes továbbá ezüst és aranylakodalom esetén is.”

Ifjú jegyesek!

Végigböngésztem számos önkormányzati anyakönyvi hivatal bejegyzését is ezzel kapcsolatosan, így mondhatom nektek, hogy átlagosan körülbelül 5.000-15.000 Ft. körül mozog a házasságkötési díj településenként.

A jó hír, hogy már felvetődött, hogy díjmentes legyen a házasságkötés, a rossz, hogy ezt a kormány még nem fogadta el, és törvényjavaslat sem született róla. Talán 2017. januárban már bevezetik a díjmentességet, de most még ez sajnos nem így van!

Habár ez a költség az egész esküvői kiadások között elenyésző, mégis a sok kicsi sokra megy. 🙂