Esküvődön mindent úgy szeretnél megvalósítani, ahogy megálmodtad, de ahogy elkezded szervezni, rájössz, hogy réges-régen túllépted az erre szánt költségkeretet?

Íme, egy pár ötlet, hogyan lehet faragni a költségeken, úgy hogy, azért ne kelljen lemondanod mindenről és mégis káprázatos és felejthetetlen esküvőd legyen!

  1. Mindenre szerződj le pontosan. Fontos, hogy a megállapodásban mindent előre rögzíts a szolgáltatókkal. Így pontosan betartják a vállalt kötelezettséget és téged sem ér kár.
  1. Amennyiben nem ragaszkodsz a nyári esküvőhöz, sokkal könnyebben találsz esküvői helyszínt tavasszal, ősszel és az árak is kedvezőbbek.
  1. Válassz olyan helyszínt, ahol nem kell terembérletet fizetned, vagy éjfél után személyzeti óradíjat.
  1. Minek adnád postára, amit személyesen is átadhatsz? A legtöbb vendégeddel szinte heti kapcsolatban vagy, add át nekik személyesen a meghívókat.
  2. A puding próbája az evés, ezért kóstold meg a „ház ételét”, mielőtt leszerződnél a lakodalmad catering szolgáltatására.
  1. Kölcsönözz menyasszonyi ruhát! Számtalan ruhakölcsönző szalon van, érdemes a távolabbi helyeket is felkeresni.
  1. Amennyiben nagy rendezvényteremben vagy helyszínen tartod az esküvődet, igazán pénztárcakímélő megoldás, ha egy-két helyre nagyobb díszeket teszel, a többi apró díszítő elem mellé.
  2. Mielőtt bármit gondolkodás nélkül megvennél, állj meg egy pillanatra és kérdezd meg önmagadtól, hogy biztos szükséged van-e rá?
  1. Számos esküvőn ihatatlan a bor, melyet kínálnak, javaslom számotokra, hogy bortermelő vidékről hozassatok bort, mely olcsóbb is, és minőségében kiváló szolgáltatást nyújt. Akár címkéztetheted vagy köszönőajándéknak is adhatod mini borosüvegben.
  1. A vacsorához annyi felszolgálót kérj, amennyi minimálisan kell a lakodalomhoz. Egy igazán jól felkészült vendéglátóhely frappánsan megoldja számotokra. Például 100 fős esküvőt, 6 fő felszolgáló könnyedén kiszolgál.
  1. Ha az egyik barátnak, rokonnak pazar autója van, kérd kölcsön és szervezd meg, hogy valamelyik barát legyen az ifjú pár sofőrje.
  1. Válassz kényelmes cipőt, melyet az esküvőd előtt többször vegyél fel, hogy ne a nagy napon törje a lábadat.
  1. A vintage dekorációk olcsók és igazán látványosak. A dekoráció fontos kelléke minden esküvőnek, mellyel hangulatot varázsolsz, már az első pillanattól kezdve. Használj befőttesüveget, tegyél bele gyertyát, fess le régi képkeretet, csíptess fel fényképet madzagra önmagatokról…ect.
  1. Ha templomi esküvőd lesz, keresd le azt az ifjú párt, akik szintén aznap esküdnek, így a díszítés költségeit megoszthatjátok.
  1. A szertartásra hívj meg mindenkit, de gondold át jól, hogy kit hívsz el a lakodalomba.
  1. Olyan virágot válassz, melynek épp szezonja van, legyen tartós, hogy ne konyuljon le rögtön.
  1. A temérdek virágdekoráció helyett, tegyél vintage dekorációt, használj szalvétatechnikát, helyezz el gyümölcsöket, így összhangba tudod állítani a virágkompozíciót a kiegészítő elemekkel.
  1. Ha tudsz, kérj kölcsönbe ezt-azt. A barátnődtől a fátylat, a testvéredtől kiegészítőket, a haverodtól az autóját, biztos szíves segítségedre lesznek.
  1. Amennyiben beviheted a boron kívül az italokat a lakodalmadba, akkor olyan italkereskedésnél vásárolj, ahol a bontatlan üvegeket ugyanazon az áron visszavásárolják. Hidd el, nagyon sokat tudsz vele spórolni!
  2. Ahelyett, hogy tortákat, pogácsákat rendelsz az esküvődre, kérd meg rokonságodat, barátaidat, hogy süssenek kedvükre való süteményt, melyet hangolj össze, így változatos lesz a desszert is.
  1. Ha kisebb esküvőt tervezel érdemes grill partiban, szabadtéri lagziban gondolkodni.
  1. Készíts válogatás albumot kedvenc zenéidből, kérd meg a násznépet, hogy az esküvőt megelőző két hétben ők is küldjenek kedvenc számokat, melyeket a válogatás albumba tehetsz. Így megspórolhatod a DJ és a zenekar költségét.
  1. Amennyiben közel laktok a házasságkötő teremhez, a templomhoz, a lagzi helyszínhez, inkább menjetek gyalog, ahelyett, hogy autót bérelnétek. Igazán látványos és hangulatos lesz a díszmenet.
  1. A koszorúslányok esetében esztétikus, ha egyszínű ruhát viselnek, ezért válaszd ki a számodra megfelelő színt, egyeztess velük és kérd meg őket, hogy így jöjjenek az esküvőre. Könnyen megspórolhatod a koszorúslányok ruhájának vagy a varratás költségeinek árát és ők is komfortosabban érzik majd magukat.
  1. Nincs szükség egyszerre szendvicsekre és előételre is, dönts csak az egyik mellett.
  1. Igazán egyszerű megvarrni a fátylat finom tüllből, és jó érzés a saját remekműved viselned a nagy napon.
  1. A drága ajándékok helyett, melyet családodnak, segítőidnek adnál, az esküvőn köszönd meg mindenki előtt kitartó és szeretetteljes segítségüket egy szál virággal, vagy hívd meg őket egy esküvőt követő morzsapartira.
  1. Add el a ruhád a nagy nap után. Vannak olyan cégek, amelyek az egyszer hordott menyasszonyi ruhákra szakosodtak.
  1. Nem feltétlenül kell az esküvő másnapján nászútra utazni. Álmaid útját elérheted akciósan, vagy last minute megoldással is.
  1. A szolgáltatók tekintetében is jól nézzetek körül, ki milyen szolgáltatást, milyen minőségben és milyen áron nyújt!