esküvőszervezés

Az esküvői menü választásához, összeállításához fontos tudnivalók!

Az esküvői fogadó falatkák, ebéd, vacsora, éjféli menü, italcsomag összeállítása komoly döntés és nem egy egyszerű feladat a házasságkötés előtt álló ifjú párok számára.

A választott esküvői helyszínek, éttermek, catering cégek többféle, előre összeállított menüt szoktak kínálni, amely általában egyféle esküvői levest, háromféle húsételt, háromféle köretet, egyféle desszertet és hideg vagy meleg éjféli ételt tartalmaz. Ezen felül külön italcsomag lehetőségek közül is választhattok.

Természetesen egyedi ajánlatot is kérhettek az esküvőtök stílusa, az elképzeléseitek, a lehetőségeitek és a gasztronómiai ízléseteknek megfelelően. Fontos, hogy minden részletet, különleges kívánságot átbeszéljetek a választás során a szolgáltatóval.

Az esküvői ebéd vagy vacsora lehet ültetett felszolgálással vagy svédasztalos megoldással, de ettől eltérően is dönthettek állófogadás vagy koktélparti mellett is, a hozzávaló italok és ételek párosításával.

Mire érdemes odafigyelni az esküvői menü összeállításánál?

 1. A násznép összetételére és a létszámára egyaránt.
 2. A menüsor jellegére: hagyományos, modern, elegáns vagy egzotikus legyen.
 3. A szerviz típusára. Amennyiben ültetett esküvői ebédet vagy vacsorát választottatok, akkor tányér vagy tálszervíz legyen a felszolgálás típusa.
 4. A speciális igényekre. Kérdezzétek meg vendégeiteket, fenn áll e valakinél, ételallergia, cukorbetegség vagy vegetarianizmus, amennyiben igen, akkor ezt mindenképpen jelezzétek az étterem felé.
 5. A gyermek adagokra.
 6. Fogadó falatka és az előétel kérdésére. Amennyiben az esküvőt megelőzően vendégvárással készülök otthonotokban vagy egyéb választott helyszínen, mérlegeljétek szükséges- e a fogadó falatka, előétel.
 7. Az éjféli menü kiválasztására. Válasszatok e külön éjféli menüt vagy inkább bőségesen, pár adaggal többet rendeljetek a főmenüből, így a megmaradt ételeket tálalják vissza majd svédasztalon.
 8. A gyümölcs kérdéskörére. Kiváló előétel, egészséges és a gyerekek is szeretik.
 9. Az italcsomagra. Milyen alkoholmentes üdítőt, kávét és szeszes italt tartalmaznak az egyes csomagok.
 10. Az alkoholos italcsomag összeállítására. Mi az amit, ti vihettek, szerezhettek be és mi az, amit az étterem biztosít. Korlátlan vagy fix mennyiségre szerződtök. Próbáljatok úgy megállapodni, hogy csak a megkezdett palackok után kelljen fizetnetek. Másrészt érdemes a borszolgáltatást önmagatoknak megoldanotok a hazai bortermelő vidékekről.
 11. Az aprósüteményekre. Amennyiben a násznép szeretettel süt tortákat, sós- és édes süteményeket számotokra, abban az esetben ne válasszatok desszertet a menüsorotokba, hanem az általatok hozott süteményeket szolgáltassátok, vagy helyeztessétek egy külön asztalra.
 12. Anyagi kiadásokra. Milyen költségvonzata van a választott esküvői menüsornak.
 13. A szerződéskötés jelentőségére. Feltétlenül javaslom számotokra a szerződéskötést, melyben pontosan határozzátok a meg a leegyeztetett menüsort, adagmennyiséget, az esküvői ebéd, vacsora pontos időzítését és a különleges igényeitek összefoglalását.

És ne feledjétek, a puding próbája az evés, ezért érdemes a választott helyszínen előzetesen ebédelni vagy vacsorázni, az itallap szolgáltatói választékát megtekinteni, hogy releváns döntést tudjatok hozni!