Hamarosan itt az esküvőd és nem tudod, miként válaszd ki az esküvői fotóst a nagy napra?

Nincs egyszerű dolga a menyasszonyoknak és a vőlegényeknek, hiszen rengeteg esküvői szolgáltató van jelen és nehéz a választás.

 

MIKÉNT VÁLASZTANAK FOTÓST A NAGY NAPRA A JEGYESPÁROK? MIK AZOK A FONTOS SZEMPONTOK, MELYET ÉRDEMES FIGYELEMBE VENNI?

Török Anna fotós kollégámmal nagyon szeretek együtt dolgozni és mindig csodaszép képeket készít az esküvői párokról. Megkértem, hogy szakmai oldalról nyújtson segítséget a jegyespároknak, az alábbi felmerülő kérdések alapján.

 

  1. Milyen jelentősége van az esküvői fotónak?

Nagyon fontos, hiszen ezeket a képeket fogja a pár évek múltán szeretettel visszanézni. Egy jó esküvőfotós minden kis részletet dokumentál, mellette persze az érzelmes részekre is külön odafigyel.

 

  1. Miért érdemes profi esküvői fotóssal készíttetni a jegyes fotózást és az esküvői képeket?

Sajnos még mindig sokan belecsúsznak abba a hibába, hogy olyan fotóst kérnek fel a párok, aki profi épület, enteriőr, étel, egyéb fotós, de az esküvői képekben nem jeleskedik. Miért lehet ez? Mert mikor embereket, esküvőt fotózik a fotós, akkor fontos, hogy a pár teljesen átadja magát az adott pillanatnak. Párja és embere válogatja, hogy ki hogy viselkedik egy adott szituációban, éppen ezért szerintem nagyon fontos, hogy a fotós ismerje az embereket, tudjon velük bánni, ne ijedjen meg az esküvői helyzetektől.

Egy profi esküvői fotós pontosan tudja, hogy milyen napszakban érdemes fotózni, rendelkezik a megfelelő technikai eszközökkel, fényképezővel és másodgéppel, valamint el tudja lazítani az esküvői párt, hogy a kamera előtt a legszebb képeket tudja megörökíteni.

Régen inkább férfi fotósból volt több, manapság pedig egyre több a női fényképész. Szerintem ez nem véletlen, a nők érzelmesebbek, fogékonyabbak az apró részletekre, illetve jobban tudnak figyelni a fotózás alatt a párok rezdüléseire.

 

  1. Mi az, amit elsősorban megörökít az esküvői fotós?

A fontos esküvői részeken túl (készülődés, esküvői szertartás, csoportképek, nyitótánc, esküvői tortavágás, menyasszonytánc, stb.) az érzelmeket, az elkapott pillanatokat, a hangulatot.

 

  1. Van valamilyen sorrend, elképzelés, leírás az esküvőről, amit ad a fotós a pároknak vagy a párok a fotósnak?

Minden fotós kér egy ütemtervet az esküvő előtt – ez segít, hogy ő is átlássa az esküvő menetét, tudja, melyik résznél mire figyeljen a legjobban, illetve fel tudjon készülni az adott szituációra.

Személyes találkozók alkalmával szoktam a „menetrendet” fixálni, ha pedig van az esküvőn ceremóniamester vagy vőfély, tőle is lehet kérdezni, hiszen semmi nincs kőbe vésve, a program is alakul a hangulathoz az este folyamán.

 

  1. Szakmai szemmel mit tartasz fontosnak megörökíteni?

Mindent. Persze vannak fontosabb részek, de összességében tényleg mindent érdemes megörökíteni, utólag pedig lehet szelektálni, hogy mi az, ami biztosan nem kell. Vacsora közben nem szokás fotózni, de azelőtt/azután amíg a pár kéri, résen kell lenni és elkapni a megismételhetetlen pillanatokat.

  1. Mit tanácsolsz az esküvői pároknak? Hogyan válasszanak esküvői fotóst?

Nézzenek meg minél több fotóst, referenciákat, a közösségi oldalakat. Nézzék meg, hogyan kommunikál a fényképész – ezekből már lehet látni, hogy szimpatikus-e az illető vagy sem. Minden ember más, lehet, hogy valakinek pont egy olyan stílus jön be, ami egy másik párnak nem tetszik, szóval hagyatkozzanak a megérzéseikre.

Ezen kívül fontos még a személyes ajánlás, az ár-érték arány, illetve a felkészültség – visz-e magával több gépet, kártyát a fotós, ad-e szerződést, tudja-e, hogyan kell felöltöznie, odaér-e pontosan a találkozókra. Apróságoknak tűnhetnek ezek a szempontok, mégis ezek összessége alkotja a teljes képet.

 

  1. Milyen lehetőséget kínálnak az esküvői fotósok? Mit takar pontosan a jegyes fotózás, kreatív fotózás?

A jegyesfotózás és a kreatív fotózás már sok fotósnál része az esküvői csomagnak. A jegyesfotózás, olyan páros fotózás, ami nem az esküvő napján történik, hanem előtte hónapokkal vagy hetekkel, hétköznapi vagy minimálisan elegáns ruhában, egy tetszőleges helyszínen. Erre az alkalomra a pár hozhat olyan kiegészítőket, amik az esküvőre utalnak. Például egy táblát, amire felírják a dátumot, vicces kiegészítőket, képeket. Sok jegyespár ilyenkor áll először kamera előtt együtt, nem mindig tudják, hogyan viselkedjenek, sokan zavarban vannak. A jegyesfotózás pont arra jó, hogy feloldja a gátlásokat, bizalmat épít ki a fotós és a pár között, önbizalmat ad az esküvőre készülő párnak, mert készül pár remek fotó. Nem mellesleg a jegyesfotók nagyon jól felhasználhatók meghívóhoz vagy köszönőajándékhoz is.

A kreatív fotózásra az esküvő napján vagy azt megelőző/utána lévő napokon kerül sor. Ha az esküvő napján történik a kreatív fotózás, akkor általában a szertartás és a többi program előtt megyünk fényképezkedni. Másik lehetőségként az esküvői programba be szoktak iktatni egy egy – másfél órás szünetet, amíg a násznép beszélget, a pár elvonulhat a fotóssal. A megszokott beállós képeken túl lehet játszani a kiegészítőkkel – fátyollal, gyűrűvel, a helyszínnel és a fényekkel is.

Mindemellett az esküvő napján nem érdemes várakoztatni a násznépet, éppen ezért szoktam javasolni a külön napos kreatívot. Előnye, hogy több idő van a párral bejárni a helyszíneket, több beállítást lehet készíteni, a pár nyugodtabb és jobban tud egymásra fókuszálni, el lehet menni messzebb is, egzotikusabb helyszínekre. Hátránya pedig, hogy nem az esküvő napján van – így már nincs meg „a mi nagy napunk” érzés, többször kell sminket, frizurát csináltatni, csokrot venni, illetve bérelt ruha esetén nem biztos, hogy odaadják hetekre az esküvői ruhát.

 

  1. Milyen esküvői trendek vannak mostanság az esküvői fotózással kapcsolatosan?

Amerikából indult az a trend, hogy hegyen, tónál, erdőben készüljenek a kreatív képek. Ez a hullám már pár éve Magyarországra is begyűrűzött, nem ritka, hogy a pár utólag megkér, menjünk el egy izgalmas helyszínre és ott készítsük el a kreatív fotókat.

Tavaly a legemlékezetesebb ilyen fotózásom a Magas-Tátrában volt, a MorskieOko tónál.

Mostani trend még a filmszerű képek készítése. Sok pár kéri, hogy legyen a fotó „más”, mint a kép eredeti színe. Persze sokan nem tudják megmondani, milyen is a „más”, de igazából itt a többség a sötétebb, szemcsésebb, halványabb képekre utal – mint amilyenek régen a filmre fotózott képek voltak.

 

  1. Fontosnak tartod-e, hogy két fotós dolgozzon a nagy napon? Milyen előnye van, ha ezt a szolgáltatást választják?

Szerintem egy jó fotós is elég, de ez a páron múlik. Nyilván jobb az, ha minél több szemszögből meg van örökítve az esemény, kérdés csak az, hogy hajlandó-e ezért a pár többet fizetni. Ha ez nekik fontos, akkor egyértelműen megéri. Több képet kapnak, kétféle stílusban, plusz lehet, hogy az egyik fotós az eseményekre koncentrál, a másik pedig a részletekre. Így változatosabb az összkép.

 

  1. Mi az, amit a leggyakrabban kérdeznek tőled a párok?

Ez nehéz kérdés.  Talán azt, hogy „Mikor kapjuk meg a fotókat?” Nem csodálom, hiszen ilyenkor ki ne várná izgalommal az esküvője képeit?

 

  1. Mi a legfontosabb az esküvői párok számára a fotózással kapcsolatosan?

Próbáljanak kizárni engem, (erre tudatosan figyelek a szertartásokon is, meg egyébként is – mintha ott sem lennék), teljesen egymásra koncentrálni, megélni a napot és az érzelmeiket. Ha ezek megvannak, nem lehet gond.

 

  1. Mi az, amit szívesen figyelmükbe ajánlasz az esküvői párjaidnak?

Ha van fix ötletük azt érdemes megmutatni a fotósnak. Sokan szoktak Pinterestről képeket gyűjteni és azokat elküldve bemutatni, hogy milyen elképzeléseik vannak, és mit szeretnének.

 

  1. Volt olyan esküvő, amit szívesen megosztanál velünk az esküvői felkéréseid közül?

Az egyik kedvenc esküvőmön nagyon megható volt, hogy a férj többször elsírta magát az a templomi szertartáson. Látszott mennyire átéli az egészet és, hogy igazán komolyan gondolja az esküvői fogadalmát. Ugyanezen az esküvőn mikor az ifjú pár ment ki a templomból egyre többen gyűltek köréjük, megfogva a vállukat és egyfajta áldást adva nekik. Gyönyörű pillanat volt.

 

Amennyiben további felmerülő kérdésetek lenne az esküvői fotózással kapcsolatban, forduljatok Török Anna fotográfushoz személyes kérdéseitekkel, hiszen elbűvölő képei önmagáért beszélnek.

Fényképész: Török Anna Photography 

 

Írta: Antal Katalin

szertartásvezető, ceremóniamester

Brill Esküvő

Főoldal