A legfontosabb tudnivalók a polgári szertartásról, a bejelentkezési kötelezettségekről és annak feltételeiről, ahhoz, hogy ne kelljen felesleges köröket futnotok.

Brill Esküvő_esküvőszervezés_anyakönyvvezetés

1. Házasságkötést hivatalosan a házasságkötés helye szerint illetékes önkormányzat anyakönyvvezetője láthat el.

2. A polgári szertartás a helyi polgármesteri hivatalban vagy külső helyszínen zajlik, de nem minden anyakönyvvezető tart házasságkötést külső helyszínen, vasárnap, ill. ünnepnapon, ezért ezt előtte mindenképp egyeztetni kell.

Tipp
Amennyiben az anyakönyvvezető nem vállalja külső helyszínen az esketéseteket, akkor célszerű a hozzád legközelebbi önkormányzatnál aláírni a szükséges papírokat két tanú előtt, akár a próbafrizura- és sminked elkészítésekor. Ebben az esetben érdemes megbízni esküvőszervezőt a polgári szertartás megtartására is. Az anyakönyvvezetőnél a gyertyagyújtás, pezsgő köszöntő és egyéb kiegészítő szolgáltatás mind-mind külön pénzbe kerül, azonban ha az esküvőd felejthetetlen napjára megbízol egy esküvő koordinátort, akkor az egész napos forgatókönyv betartása mellett, a szertartást is kiválóan lebonyolítja számotokra az esküvő helyszínén vagy akár az általatok megálmodott helyen.

3. A törvény szerint a házasságkötési szándék bejelentésének az anyakönyvvezetőnél, minimum 30 nappal meg kell előznie az esküvőt. Azonban, ha kicsúszol a határidőből, 2.200 Ft illeték befizetésével engedélyezhetik a szűkebb határidőt is.

4. Az esküvőt megelőzően az anyakönyvvezető előtt ki kell jelenteni, hogy nincs jogi akadálya házasságkötéseteknek és mindezt igazolnotok is kell.

 • A házasságkötési szándék bejelentéséhez szükséges okiratok, magyar állampolgárok esetén:
  – a házasulandó mindkét fél jelenléte egy időben,
  – születési anyakönyvi kivonat,
  – érvényes személyazonosító igazolvány (személyi) vagy útlevél,
  – lakcímkártya.
 • Amennyiben valamelyik fél elvált, akkor a jogerős válást kimondó igazolás vagy olyan anyakönyvi kivonat bemutatása szükséges az alap okiratok mellett, melyben záradékolják a válás tényét.
 • Özvegység esetén az alap iratokon felül, az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata vagy záradékolt házassági anyakönyvi kivonata szükséges.
 • Ha a leendő házastársunk külföldi állampolgár, akkor a házassági szándék bejelentéséhez szükséges okiratok:
  – érvényes útlevél vagy letelepedési engedély,
  – születési anyakönyvi kivonat hitelesített fordítása,
  – „tanúsítvány”, mely igazolja, hogy a házasságkötésnek jogi akadálya nincsen (a tanúsítvány, általában a    konzulátuson is igényelhető, de csak a kiállítás dátumától hat hónapig érvényes, ezért ezen időszakon belül kell a házasságot megkötni). Ez a procedúra eléggé körülményes és országonként eltérő, ezért járjátok körbe gondosan a témakört!
 • Ha magyar állampolgárok vagyunk, de külföldön házasodunk:
  – a lakóhelyünk szerinti illetékes anyakönyvi hivatal családi állapotunkra vonatkozó igazolása,
  – születési anyakönyvi kivonatunk lefordíttatva és hitelesítve az adott ország nyelvére, ahol házasságot kívánunk kötni.
  – a házasságunk érvényesítéséhez később Magyarországon is anyakönyveztetnünk kell majd.

5. Fontos megemlítenem azt is, hogy 2014 óta már az elektronikus anyakönyvezés működik, amely azt jelenti, hogy a házassági anyakönyv helyett, egy házasságkötési lapot kell aláírnia az ifjú párnak!

NE FELEJTSÉTEK

 • A bejelentkezési kötelezettséget személyesen is megtenni.
 • A polgári szertartás díjmentes, de általában terembérleti díjnak hívják, amiért fizetnetek kell.
 • Érdemes több anyakönyvvezetői osztályt is felhívni, mivel minden kerületben más és más a díjszabása a terembérleti díjnak, és a polgári házasságkötés időpontjának is.
 • A bejelentkezés után időben fizessétek be terembérleti díj csekkjét.

Miután a bejelentkezési kötelezettségnek eleget tettetek és mindent gondosan elintéztetek, nem marad más hátra, mint folytatni a szeretettel és izgalommal teli esküvői előkészületeket.